ГЕОМЕТРИЧНИЙ ЧИННИК ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ПОХИБКУ ВИЗНАЧЕННЯ НАВІГАЦІЙНИХ ПАРАМЕТРІВ У ПСЕВДОСУПУТНИКОВІЙ РАДІОСИСТЕМІ

  • O. V. Shulga
  • O. V. Shefer
Ключові слова: геометричний чинник, псевдосупутник, споживач, псевдо далекість, стільникова структура, кут височіння, елементарна чарунка, пряма видимість, геодезична віддаль

Анотація

Доведено, що співвідношення між похибками визначення первинних та вторинних навігаційних параметрів залежить тільки від вигляду матриці градієнтів споживача (С), тобто від геометрії взаємного розташування псевдосупутників (ПС) та споживача С. Проведений аналіз показав, що у загальному вигляді вираз для геометричного чинника (ГЧ) може бути записано як відношення GDОР = σq/σD, де σq – середньо – квадратична похибка (СКП) визначення вектора стану споживача С; σD – СКП визначення псевдодалекостей до ПС. Визначено, що на практиці споживачів цікавить ступінь погіршення точності місцевизначення окремо у горизонтальній та вертикальній площинах відносно поверхні Землі, а також ступінь погіршення точності визначення поправок часу.

Завантаження

Дані про завантаження поки що недоступні.

Посилання

1. Шебшаевич B.C. Введение в теорию космической навигации / В.С. Шебшаевич. – М: Сов. радио, 1971. – 296 с.
2. Соловьев Ю.А. Системы спутниковой навигации / Ю.А. Соловьев. – М: Эко-трендз, 2000. – 270 с.
3. Глобальная спутниковая радионавигационная система ГЛОНАСС / Под ред. В.Н.Харисова, А.И.Перова, В.А.Болдина. – М: ИПРЖР, 1999. – 560 с.
Опубліковано
2017-12-30
Як цитувати
Shulga O.V. Геометричний чинник та його вплив на похибку визначення навігаційних параметрів у псевдосупутниковій радіосистемі / O.V. Shulga, O.V. Shefer // Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць. – Полтава: ПНТУ, 2017. – Т. 1 (41). – С. 75-77. – Режим доступу: https://journals.nupp.edu.ua/sunz/article/view/635 (дата звернення: 29.03.2024).